Turnhout Circulair – MPC Gallery

MPC Gallery is een kunstgalerij met een missie: kunstenaars en ontwerpers wereldwijd verbinden, bedrijven inspireren tot circulair denken, en het publiek activeren via beleving en verhaal. Die missie kreeg geleidelijk vorm. Al van jongs af aan is Rouben Vansteenkiste gepassioneerd door kunst en de natuur. Hij zag de ‘blikvangers’ langs de weg opkomen en kreeg toen al het idee dat we teveel weggooien. In 2011 begaf hij zich in de kunstwereld en twee jaar later ontmoette hij kunstenaar Joz Decruy. 

Sta je vlak voor Decruys ‘Mona Lisa’ in MPC Gallery, dan ontwaar je onder meer scharen, een puffer, parfumflesjes, aanstekers, plastic verpakkingen en een floppy disk in het kunstwerk. “Joz was vroeger een designer van parfumflesjes”, legt Rouben uit. “Hij zal je met veel passie vertellen dat alles wat we weggooien – van oude oordopjes tot productverpakkingen – ooit het onderwerp vormde van iemands studie, en dat we zorg moeten dragen voor iets dat iemand ooit met zorg heeft gemaakt.” 

Recycling binnen een kunstwerk 

Bij recycle-art maken kunstenaars gebruik van spullen die anders op de afvalhoop waren beland. Een selectie recycle-art maakt intussen permanent deel uit van de collectie bij MPC Gallery. Op vaste basis werken Rouben en Fatija samen met negen kunstenaars, waaronder twee Turnhoutse. Daar komen ook nog enkele gastkunstenaars bij, jonge mensen die dankzij de korte samenwerking hun werken kunnen tentoonstellen.  

Naast Joz Decruy leggen ook de Turnhoutse Loulou Damman en de Fransman Martin Heinisch zich bij MPC Gallery toe op recycle-art. Damman werkt met gerecycleerd papier, Heinisch met plastic afval dat hij zelf van de zeebodem haalt. “De twee stijlen van onze galerij komen samen in de Afrikaanse maskers, gemaakt met afgedankte materialen.” Klanten zijn bedrijven uit de afvalverwerkingsindustrie die de werken leasen, maar ook particulieren. 

Een boodschap uitdragen  

Met MPC Gallery wil Rouben impact hebben. “Vorige donderdag kwamen twee groepen van dertig kinderen over de vloer – dat was even stressen (lacht). Maar het was heel tof om te zien hoe ze de juiste en leuke vragen stellen. Tienjarigen zijn al een pak bewuster dan de meeste volwassenen. Verantwoord omgaan met afval is een manier van leven waar je anderen bij moet betrekken. Die community willen we met de galerij ondersteunen.” 

De gebruikte materialen komen vooral van vrienden en kennissen. Heel mooi vindt Rouben het om te zien dat kleinkinderen in een kunstwerk bijvoorbeeld een Minion aanwijzen, en een grootouder een muziekcassette. “Je deelt een stukje geschiedenis en schrijft voor heel wat objecten het verhaal verder. Gooi die spullen dus niet weg, maar maak er iets van, want ze bezitten een schoonheid. We geloven dat kunst echt die boodschap kan versterken.” 

Intussen blikt hij vooruit naar andere manieren om een steentje bij te dragen aan het bewustwordingsproces. “In 2024 lanceerden we RELIFE.WORLD, een platform om op vraag kunst en mode met gerecycleerde stoffen, biologisch katoen en duurzaam papier aan te bieden. We zijn op jacht naar een groter pand om die ecofashion en ook ecodesign fysiek te etaleren. Tot slot maken we met de MPC XR app digitale tentoonstellingen mogelijk.”