Turnhout circulair – Eeden

In vorige jobs miste Eva Joossen het gevoel dat ze een concrete bijdrage leverde aan een duurzame maatschappij. Toen ze loopbaanbegeleiding volgde, ontdekte ze dat ze zich beter zou voelen als zelfstandig ondernemer. Zo ontstond het idee om een ecologisch eethuis op te richten, dat focust op biologische voeding, eerlijke producten en zo weinig mogelijk afval. 

‘Zoiets miste ik in Turnhout’, vertelt Eva. ‘Wanneer ik bijvoorbeeld een ontbijtmand kreeg vol kleine plastic potjes, dacht ik telkens: dat moet toch duurzamer kunnen? Mooie, herbruikbare recipiënten maken een ontbijt of lunch ook meteen gezelliger.’ Zo hoef je verder niet sterk met ecologie bezig te zijn om bij Eeden te genieten van een heerlijke koffie, ontbijt, lunch of gebakje. 

Voor de natuur en voor de mens 

De menukaart van Eeden is volledig vegetarisch. ‘Dat was een logische keuze voor mij’, gaat Eva verder. ‘Net als het werken met seizoensgroenten. Die pluk ik in een zelfoogsttuin waar veel aandacht uitgaat naar permacultuur. Maar natuurlijk kan je niet alles lokaal kopen, zoals citroenen of cola’s. Daarvoor ga ik naar de biosupermarkt.’ 

Nog veel meer producten getuigen van een focus op ecologie en duurzaam leven. Zo proef je bij Eeden eieren en appelen van boeren uit de buurt, of limonades van gefilterd, gecarboniseerd kraanwater en zelfgemaakte siroop van biologisch fruit. ‘Voor plantaardige melk bij de koffie rekenen we trouwens niets extra aan, omdat ik die optie wil promoten.’ 

Tegelijk focust Eeden op een sterk engagement rond mensen. ‘De koffiebranderij waar ik mee samenwerk, haalt koffiebonen zelf op bij de lokale boeren en betaalt hen een hogere prijs. Het is belangrijk voor mij om zo ook die mensen te ondersteunen. En af en toe organiseer ik een laagdrempelige handwerknamiddag voor mensen die zich integreren in de maatschappij.’ 

Circulair waar het kan 

Op verschillende manieren helpt Eva de afvalberg te verkleinen. In de zaak speelt leeggoed een grote rol. Groenten die ze over heeft, grilt of fermenteert ze. Wanneer Eva catering voorziet, werkt ze met herbruikbare materialen die ze weer komt ophalen. ‘Voor de ontbijtmanden vragen we een symbolische waarborg, en eigenlijk ervaren we geen problemen met dat systeem.’ 

Takeaway blijft een grotere uitdaging. ‘Zelfs met de beste bedoelingen kan je je herbruikbare beker thuis vergeten. Daarom gebruiken we toch kartonnen bekertjes. Het zou fijn zijn om samen met andere bedrijven die duurzaam willen ondernemen, herbruikbare kommen en bekers in te zetten. Dat systeem bestaat al in steden als Gent en Mechelen, maar is in Turnhout nog niet zo bekend.’  

Hoewel de keuzes niet altijd evident zijn, maakt Eva ze heel bewust. ‘En de klanten die actief op zoek zijn naar eerlijke en duurzame producten, waarderen die ook sterk. Maar Eeden is – en dat blijf ik benadrukken – ook gewoon een gezellige plek om te genieten van een goeie, eerlijke koffie als je bijvoorbeeld net naar de markt bent geweest. Wel geloof ik sterk dat je die duurzame opties moet aanbieden. Daarmee hoop ik ook andere bedrijven te inspireren.’