Natuurlijke waterzuivering in de Grote Caliebeek
De Grote Caliebeek werd in het verleden vervuild met chroom. Dat kwam uit een oude leerlooierij die stroomopwaarts was gelegen. Door bijvoorbeeld overstromingen zijn de chroomdeeltjes in de waterbodems, oevers en overstromingsgebieden in Turnhout terechtgekomen.
Om deze verontreiniging aan te pakken hebben het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een artificieel drasland aangelegd dat de vervuiling op een natuurlijke manier vermindert én tegelijk voor meer water kan vasthouden.

Een drasland met voordelen voor mens en natuur
Een drasland is een gebied waarbij de grond voor het grootste deel van het jaar verzadigd is met water. Dit drasland bestaat uit een open rietlandschap met een sedimentvang in de beek. Daar worden onder andere zand, slib en andere deeltjes uit het water opgevangen.
Op de linkeroever van de beek werd een overstromingszone aangelegd. Op die manier stabiliseren de verontreinigde slibdeeltjes in het drasland en kan het gezuiverde water stroomafwaarts doorstromen.
Het drasland is niet alleen goed voor de waterkwaliteit. Het nieuwe rietlandschap kan veel meer water ter plekke vasthouden, waardoor er minder kans op overstromingen zijn. Het is ook een nieuwe thuis voor heel wat insecten en amfibieën die in de Grote Caliebeek leven.
De OVAM en ANB hebben de verontreiniging op Turnhouts grondgebied aangepakt binnen het Europese project LIFE NARMENA. Het project richt zich op natuurlijke oplossingen die de verontreiniging binnen natte gebieden aanpakken.